Liever niet onze namen noemen in je / uw reactie.

zaterdag 31 maart 2012

Een filter erop of niet?Ik wil graag een beetje bijblijven.
Gewoon om te weten hoe het een en ander werkt, maar ook voor de 'fun.'
En, eerlijk is eerlijk, om mijn oudste af en toe te checken.
Vandaar de reden, dat ik Hyves nog even aanhoud.
Dinsdagavond zag ik ineens iets wat me niet beviel.
Oudste had op Hyve aangegeven dat ze een bepaalde uitzending ging terugkijken.
Ik was niet zo gecharmeerd van dat programma.
En ook niet van het feit dat de halve school meeleest dat ze daarnaar kijkt.
Sterker nog, ik schaamde me gewoon!
Ik heb even ingelogd op oudste en heb 't berichtje even verwijderd.
's Avonds een praatje gemaakt.
Waarom denk je dat zulke programma's niks voor jou zijn?
Toch wist ze dat wel te vertellen: taalgebruik, normen en waarden enz.
Ik vind het best wel moeilijk: waar leg je voor haar de grens?
Weet ze zelf wel wat ze wel en niet kan kijken als ik afwezig ben? Dat mag ik toch zeker hopen...
Ik twijfel of ik over moet stappen op bijvoorbeeld Kliksafe.
Eigenlijk wil ik dat ze zelf ontdekken wat kan en niet kan.
In de maatschappij kun je toch ook niet alles maar voor zijn.
En leren ze dan uiteindelijk om zelf te beslissen wat wel of niet kan?
Hebben jullie hier ervaring mee?

Opvoeden...best moeilijk.

8 opmerkingen:

 1. Pff moeilijk...ligt er aan welk programma het is. Ik denk dat jij en ik daar bijvoorbeeld wel andere ideeën over hebben. Bij ons kijken ze veel, te veel, tv. Ik heb wel bepaalde programma's waarvan ik het niet nodig vind dat ze daar naar kijken. De één mag meer zien dan de ander ivm het leeftijdsverschil. Ik denk wel dat je de juiste beslissing neemt door ze zelf te laten leren wat ze wel en niet kunnen doen. Je geeft ze dan je vertrouwen. En misschien nemen ze soms de (in jouw ogen) de verkeerde beslissingen maar daar kun jij en daar kan zij weer van leren toch. Er over blijven praten is denk ik het best. Als ze het bij jou niet kunnen doen is er altijd wel iemand bij wie ze het wel kunnen...en daar kun je het niet in de gaten houden.
  groetjes Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een kind zelf laten ontdekken wat wel en niet kan? Klinkt heel mooi, maar sinds wanneer kan dat? Volgens mij heeft een kind de ervaring van een oudere nodig om dat te kunnen. En als ze de grens ontdekt hebben, zijn ze er al over gegaan om erachter gekomen te zijn dat dat niet kon, dat ze te ver zijn gegaan. Ieder zijn eigen keuze, maar de grens ben je zo gepasseerd, zeker op internet. Je kan ze niet overal voor beschermen, maar in je eigen huis moet jij voor de bescherming zorgen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het blijft erg moeilijk, zeker op de dag van vandaag.
  Tv, hyves, twitter, facebook, mobieltjes, enz.
  En de kids leren het vlotter van elkaar dan wij volwassenen ooit zullen leren.
  Kliksafe is een optie, maar denk als ze het écht willen zien dan vinden ze een weg daarin bij vrienden/vriendinnen.
  Openheid is het mooiste, en via 'geschiedenis' heb je er enigzins zicht op wat er bekeken is.
  Maak en houd het bespreekbaar.
  En leer ze snel dat ze geen namen en adressen mogen gebruiken; met het oog op de pc, dat er ook 'foute mensen' achter de pc kunnen zitten. Je kunt elkaar overigens niet zien.
  Ook speelt het mee, welke leeftijd heeft het kind of zijn er verschillende leeftijden bij elkaar. Iets wat voor een ouder kind al niet echt geschikt is, is voor een jonger kind zéker geen optie om te kijken.
  Hhhmmm, het is geen kant&klaar antwoord ben ik bang............opvoeden blijft lastig....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat een filter een must is. Ik denk niet dat kinderen de verantwoordelijkheid aan kunnen om zelf te ontdekken wat wel en wat niet kan. Ik denk dat ik als ouder de plicht heb om een omgeving te creëren waarin de kinderen veilig op ontdekking kunnen gaan. Per slot van rekening zet je een glas hete thee ook buiten bereik van een klein kind.

  Zoals hier al gezegd is: er is al gauw een grens overschreden. Persoonlijk geloof ik dat ik als ouder de plicht heb mijn kinderen te beschermen.

  Ik zit er zelf ook wel eens mee, niet alleen op gebied van internet. Stukje bij beetje moet je ze loslaten. Je moet ze het vertrouwen geven, maar het moet wel verantwoord blijven. Zijn ze echt oud genoeg om de verleiding te weerstaan? Kan/mag ik dat van ze vragen? Als ze toch zwichten, is dan mijn vertrouwen in het kind geschaad, of heb ik als ouder gefaald?

  Wij hebben zelf Filternet geïnstalleerd, voor een paar euro per maand heb je dan gefilterd internet en kun je je eigen provider gewoon houden. Ik ben er wel tevreden over. Misschien is dat een idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overigens, ik kijk ook regelmatig even mee met de (twee oudste) meiden op hun hyves. Ze weten dat en dat was ook een voorwaarde toen ze een eigen hyve kregen. Ook ik zie daar wel eens wat waar ik niet zo blij mee ben. Dan neem ik ze, net als jij gedaan hebt, apart en dan hebben we het er over. Soms kijk ik samen met hen eens bij de vrienden. Alleen klasgenootjes, bekenden en familie mogen ze als 'vriend' hebben. Maar het begrip 'bekenden' nemen ze soms wat al te ruim ;D. Ik vind het bijv. niet goed als J-A. broers en zussen van R.'s klasgenoten in haar lijst heeft staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt, Ilse! Wij hebben filternet op pref gehad, maar toen werd de pc zo vreselijk traag, dat was niet te doen....Ik blijf het echter wel overwegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zomaar iets van je kind verwijderen?
  Inbreuk op háár wachtwoord?
  hm, ik had het liever besproken......

  Opvoeden , het vraagt heel wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik herken het. Met mijn dochter heb ik afspraken gemaakt dat ze bij twijfel mij erbij roept als er mensen zijn die haar toe willen voegen ( ze is nog maar 11 ).
  Ik vraag ook regelmatig of het leuk is op haar Hyves en wat er leuk is. Ze is er open over.

  Wat betreft facebook gaat het best goed. Mijn meiden zijn volwassen. pas heb ik mijn oudste een sms-je gestuurd of ze een aub een berichtje wilde verwijderen. Er stond: 'scary, helemaal alleen in zusterflat met 11 verdiepingen.' Als iemand kwaad wil ...

  We hebben geen filternet.

  BeantwoordenVerwijderen

Ahh, dat vind ik nou zò leuk hè, een reactie van jou! Ps. Gebruik liever niet onze namen :-)